fbpx

Op. Dr. Feridun Elmas Plastik ve Estetik Cerrahi

Şakak Germe Ameliyatı

Şakak Germe Ameliyatı

Şakak Germe Ameliyatı Nedir?, Nasıl yapılır?

Şakak germe ameliyatı kaş yan sınırı ve saç çizgisi arasında bulunan bölgenin yukarı vektörde yer değiştirilerek bu alan daha genç görünüm kazandırma amacıyla yapılır. Şakak bölgesi kaş, göz kenarı ve orta yüzün bir kısmının yaşla birlikte aşağı yönde yer değiştirmesiyle zamanla gerginliğini kaybeder. Bu alanın yukarı eski yerine taşınmasıyla birlikte zamanın yüz bölgesinde oluşturduğu yaşlanmış görünüm yerini daha genç ve taze bir görünüme bırakır.

Şakak germe ameliyatı için farklı teknikler mevcuttur. Son zamanlarda uygulanan ameliyatsız ip estetiği uygulamaları bunlardan biridir.

 

 Bu uygulama ile şakak bölgesinde minimal düzelme ihtiyacı olan hastaların germe işlemi tamamlanır. Yaklaşık 15-20 dakika süren bu uygulama klinik şartlarında lokal anestezi altında yapılabilir. Diğer bir yöntem son zamanlarda sıkça kullanılan teknik bilgi ve beceri gerektiren endoskopik şakak germe ameliyatıdır. Bu ameliyat ile şakak bölgesi saçlı deri içerisinden yapılan küçük bir kesi ile kaş, orta yüz, göz kenarı şakak bölgesiyle birlikte yukarı yönde taşınır. Bu tekniğin ameliyatı aynı diğer kapalı ameliyatlarında olduğu gibi iyileşmenin çok daha hızlı olması ve izin saç içerisinde kaldığı için belli olmamasıdır.

 

Diğer bir ameliyat tekniği açık tekniktir. Bu teknikle saç önü çizgisinden girilerek şakak bölgesi yukarı alınır. Bu teknik total yüz germe ameliyatlarında da kombine olarak kullandığımız işlemin bir parçasıdır. Total yüz germe ameliyatlarında üst yüzde iyileşme ihtiyacı varsa bu ameliyatı da aynı anda gerçekleştirebiliyoruz.

Şakak germe ameliyatı kalıcı mıdır?

Şakak germe ameliyatının kalıcılığı kişinin yaşlanma durumuna göre değişir. Nihayetinde yaşlanma devam edeceği için bu ameliyatın kalıcılığına kabaca 4-6 yıl diyebiliyoruz. Kronik rahatsızlıklar, sigara, hızlı kilo alıp verme, stres gibi durumlar kalıcılık süresini kısaltır. Bunun aksine ameliyat sonrası mezoterapi, botoks, kolajen uygulamaları gibi uygulamalar cilt kalitesini artıracağı ve yaşlanmayı geciktireceği için kalıcılık süresini bir miktar uzatabilir.

İyileşme süresi nasıldır?

İyileşme süresi yaklaşık 1 haftadır. Fakat aynı anda yapılan ek uygulamalara paralel olarak iyileşme süresi de artabilmektedir.

Ameliyat için uygun adaylar kimlerdir?

Sadece şakak germe için uygun hasta grubu aslında nispeten genç hasta grubudur. Eğer yüzün tamamında bir gevşeme ve sarkma mevcutsa total yüz ve boyun germe önerilir. Yine kaş ve göz kenarı pozisyonu yerinde; kaş göz kenarı(kantus) açısı yüksek hastalar beklentinin üzerinde bir iyileşme istiyorsa bu ameliyatın sağlayacağı fayda hastanın beklentisinin çok altında kalacak ve hasta mutsuz olacaktır. Bu nedenle bu hasta grubuna da iyi bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Genç hastalarda kaş, kantus açısı düşük ve vektör aşağı yönde ise bu hastalar ideal hasta olarak sayılabilir.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Ameliyat sonunda hastanın ödem ve morluğun minimal olması için alınan önlemler bulunmaktadır. Bant ve bandaj uygulaması bunlardan biridir. Hastaya önerilen sürelerde bu uygulamaya hastanın davam etmesi gerekmektedir. Yine soğuk uygulama tedavisi ameliyattan hemen sonra başlanır, taburculuk sonrası hastanın bir süre bu uygulamaya evde devam etmesi istenir. Hastanın iyileşme süresince sigara kullanımı, kanamayı artıran maddeler (alkol, bitki çayları, kan sulandırıcı haplar vs.) gibi iyileşmeyi geciktiren ve bozan etkenlerden uzak durması istenir.

 

Op. Dr. Feridun Elmas
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı