Kulak Estetiği
Kepçe Kulak Nedir?
Kepçe kulak deformitesi karşıdan bakışta kulağın kafadan daha dik bir şekilde uzanım göstermesi yada arkadan bakışta daha belirgin olarak gözükmesidir. Kepçe kulak, belirgin kulak, yelken kulak gibi pek çok isimlendirme mevcuttur. Toplumda sık görülen bir deformite olan kepçe kulak deformitesindetek yada her iki kulağı etkilenebilmektedir.
Bu durum her hangi bir sağlık sorununa yol açmaz fakat psikolojik olarak kişiyi etkileyebilmekte; özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda sorunlara yol açabilmektedir.
Kepçe Kulak Görünümünün Nedeni Nedir?
Kulakta antiheliks adı verilen anatomik kıvrım, konka (kulak kepçesi ) adı verilen kaşık benzeri kıkırdak yapılar mevcuttur. Kepçe kulak görünümüne bu anatomik yapılardaki farklı anormallikler neden olabilir.
Bu görünüme üç durum neden olur
Antiheliks kıvrımının normalden daha az olması
Konka adı verilen kulak kepçesinin gereğinden daha fazla büyümüş olması
Üstteki iki durumun kombinasyonu
Ameliyat öncesinde bu anatomik yapıların her biri dikkatli bir şekilde değerlendirilir ve tedavi buna göre planlanlanır.
Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılabilir?
Kulak gelişimi doğumdan sonra hızlı bir şekilde devam eder ve 5-6 yaşlarında gelişim büyük ölçüde tamamlanır. Çocukların okul öncesi dönemine denk gelen bu yaşlarda ameliyatın yapılması psikolojik yöndende fayda sağlayacağı için daha uygun olmaktadır. Bu yaşlar sonrasında her yaşta ameliyat yapılabilmektedir.
1.Ameliyatsız kepçe kulak görünümü engellenebilir mi?
Yenidoğan bebeklerde kıkırdak anneden gelen hormonların etkisi altında olup bu dönemde kıkırdak bantlama, bandajlama gibi uygulamalar ile şekil alabilmektedir. Hormonal etkinin devam ettiği 6-8 hafta boyunca bantlama ,bandajlama gibi dışardan yapılan uygulamalarla kulaktaki katlanmalar düzeltilebilir.
2.Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır? Genel anestezi mi , lokal anestezi mi tercih edilir?
Kepçe kulak ameliyatları için bugüne kadar yüzlerce teknik tanımlanmıştır. Genel olarak kulak arkasından yapılan kesi sonrası kıkırdak çıkarılarak ve/veya dikiş ipleri ile şekillendirilerek ameliyat tamamlanır. Altta yatan anormalliğe göre yapılan işlemler farklılık gösterebilmektedir.
Küçük çocuklarda hemen her zaman genel anestezi tercih edilir. Daha ileri yaşlardak anestezi kişinin tercihine bırakılmakla birlikte lokal anestezi ile kulak farklı noktalardan yapılan ileçlarla uyuşturulur bu şekilde de konforlu ve ağrısız bir ameliyat mümkündür.
3.Ameliyat öncesi nelere dikkat etmeliyim?
Kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar var ise doktor kontrolünde ilaçların kesilmesi ameliyat sonrası kanama riskini azaltır. Lokal anesteziye engel oluşturabilecek durumlar mutlaka gözden geçirilmeli epilepsi, panik atak vs . doktorunuza bu konularda bilgi vermelisiniz.
4.Ameliyat sonrası süreç nasıldır? Nelere dikkat etmeliyim?
Ameliyat sonrası ilk birkaç gün ağrılı geçebilmektedir fakat bu süreç basit ağrı kesiciler ile geçirilebilmektedir. Ameliyat sonrasında hastaların haftada birkaç kez pansumanı yapılır ve sonrasında kulak bandajlarına geçillir.
Kulak bandajları bir iki hafta sürekli kullanılır. Üçüncü hafta sonrasında bir aya tamamlayacak şekilde hastanın geceleri kulak bandajını kullanması istenir. Böylece kulak dış darbelerden ve istenmeyen hareketlerden korunmuş olur. Ameliyat sonrası yaklaşık 6 ay süre ile kulağın çekiştirilmesi gibi travmatize edici durumlardan hastanın kaçınması ve dikkatli olması istenir.