Gıdı Estetiği
Gıdı Estetiği Nedir?
Gıdı estetiği aslında geniş bir kavram olup pek çok bileşeni içinde barındırmaktadır. Bunu anlayabilmek için öncelikle gıdı bölgesini tanımlamak gerekir. Gıdı bölgesi (tıpta submental alan olarak bilinir) çenenin alt boynun üst bölgesini ifade eder. Bu alanda hastayı rahatsız eden farklı durumlar olabilir. Bunlar:
- Gıdı bölgesinde yağ fazlalığı,
- Gıdı bölgesinin hamak gibi sararak destekleyen kasların gevşemesi,
- Cilt elastikiyetinin kaybolmasına bağlı sarkmalar,
- Çene altı tükrük bezlerinin büyümesi,
- Çene kemiğinin gelişimsel problemlerine bağlı görünüm bozuklukları
- Üstte bahsedilen durumların düzeltilmesi geç bir görünüm sağlar ve çene hattını ortaya çıkarır.
Gıdı Estetiğinde Ameliyat Seçenekleri Nelerdir?
Liposakşın
Ameliyatı kişiye göre planlamak gerekir. Aslında hastaların genellikle gıdıyı işaret ederek ‘’yağ fazlalığım var ‘’ şikayeti aslında sadece yağ fazlalığına bağlı olmayabilir. Genç hastalarda gıdı bölgesinde yağ birikimi liposakşın yöntemi ile yağ alınarak yapılabilir.
Bu hasta grubunda cilt genç ve elastik olduğundan adaptasyon çok daha iyidir. Fakat yaşlı hastalarda sadece liposakşın yeterli gelmeyebilir. Çünkü yağ alma işleminden sonra cilt elastikiyeti yeterli değilse cilt adapte olamayacak ve sarkma devam edecektir. Bu hastalara boyun germe işlemi gerekebilir.
Submental Lipektomi
Boybu hamak gibi sararak destek sağlayan ve platisma kası adı verilen kas gevşek ve altındakş yağ doku fazla ise; çene altı kıvrımından yaklaşık 2-3 cm‘lik kesi yapılarak bu kas altındaki yağ doku çıkarılır ve kas sıkılaştırılır.
Tükrük Bezi Kısmi Çıkarılması
Boyunda hastalar fark etmese de aslında çene konturunu çene altı tükrük bezi fazlalığı bozuyor olabilir. Submental lipektomi işlemi sırasında bu dokuların bir kısmı dikkatli bir şekilde çıkarılır.
Boyun Germe
Boyun germe amelşyatı aslında üstte bahsi geçen operasyonların kombinasyonudur denilebilir. Ciltteki sarkmalar kulak önünden arkasına ve saçlı deriye uzanan bir kesi hattından girilerek ve /veya çene altı 2-3 cm’ lik kesiden cilt dokusunun çıkarılması, gevşemiş olan kasın sıkılaştırılması, varsa kas altı yağ dokusunun çıkarılması ile gerçekleştirilir.
Boyun germe hastalarına bütünsel olarak bakılmalıdır. Sadece boyun germe isteği ile gelen hastaların çoğunda yüz dokuları da sarkmıştır ve yüz germe ameliyatı da gerekmektedir.
Çene Protezleri
Çenesi geride olan hastaların gıdı bölgesi ön plana çıkar; boyun çene arasındaki olması gereken açı genişler ve hastada gıdı bölgesi fazlaymış gibi görünür.
Sadece çene protezi, çene dolguları yapılarak çene ucunun önde görünmesinin sağlanması bile gıdı görünümünü normale getirir. Farklı yapıda çene protezleri( silikon, medpor vb ) ağız içinden yapılan yada çene altından yapılan kesi yardımı ile çene ucuna yerleştirilir.
1.Bu ameliyatlar sonrasında izler belli olur mu?
Liposakşın yöntemi uzun kesiler gerektirmediği için iz bırakmaz. Çene altından kesi yapılarak yapılan işlemlerde önden bakıldığından belirgin bir iz kalmaz ve bu iz zamanla yakından görülemeyecek şekilde azalır. Kulak önünden arkaya saça doğru uzanan işlemlerde kesi bu hattaki kıvrım alanlarına yerleştirildiği için belirgin bir iz uzun vadede kalmaz. Fakat sigara kullanımı, doku kaybı, enfeksiyon gibi durumlarda iz oranı değişkenlik gösterebilir.
2.Ameliyat öncesi nelere dikkat etmeliyim?
Doktorunuz ameliyat öncesi tıbbi geçmişinizi sorgulayacaktır. Kan sulandırıcı ilaçlar mümkünse kesilir. Sigara yüz germe ve boyun germe ameliyatlarında cilt dolaşımını zayıflattığından ve ameliyat sonrası yara iyileşme problemlerine neden olduğundan mutlaka bırakılmalıdır.
3.Ameliyat sonrasında nelere dikkat etmeliyim ?
Ameliyat sonrası soğuk uygulama kanamayı ve ödemi azaltacaktır. Ameliyat sonrasında kişinin yaklaşık 1 ay ağırlık kaldırma, tempolu spor,buhar banyosu sauna gibi faaliyetlerden uzak durması istenir.
Ameliyat sonrası dikişler yaklaşık 5-7 gün arasında alınır. Hastanın 10 gün boyunca boyun bandajları kullanması gerekebilir.
Ameliyattan 2 gün sonra duş yapılabilir. Alkol kullanımı kanama ve ödemi artırabileceğinden yaklaşık 1 ay önerilmesi. Sigara kullanımı yara iyileşmesi tamamlanıncaya kadar ertelenmelidir.
4.Ameliyata bağlı riskler nelerdir?
Kanama,
Hissislik (genellikle geçicidir),
Kötü izler(keloid skar, hipertorfik skar ),
Enfeksiyon,
Kesi hattında saç kaybı,
Yaşlanma ve sık kilo alıp vermeye bağlı uzun vadede tekrar sarkma meydana gelmesi.